10 KÄSKYÄ SEURAKUNNAN IG-TILILLE / Osa 10: Uudista tarvittaessa
Edellisessä osassa puhuin Instagram-tilin kehityksen seuraamisesta ja sisällön parantamisesta. Välillä seurakunnan IG-tilin uudistus tai suuremmat korjausliikkeet saattavat olla tarpeen. Ota tavaksi pysähtyä vaikkapa vuosittain katsomaan, missä Instagram-tilin kanssa mennään ja onko suunta oikea.
Kasvavatko sisällöntuottajat tilin kohderyhmän ohi?
Jos seurakunnan IG-tilin tavoitteet ja kohderyhmä on määritelty esimerkiksi iän mukaan, kannattaa aika ajoin pysähtyä tarkistamaan, onko sisältöä tuottavassa tiimissä enää kyseistä ikä- tai kohderyhmää edustavia henkilöitä. Se ei tietenkään ole pakollista, mutta helpottaa asioita. Silloin nimittäin pysytte paremmin kartalla kohderyhmän tarpeista – ja osaatte tuottaa tarpeeseen sopivaa sisältöä.
Aiemmin opetin, että tilille kannattaa valita tietty tyyli. Kun olet ylläpitänyt tiliä jo pidemmän aikaa, pystyt sanomaan, onko tyyli ollut toimiva. Mikäli ei, päivitystä kannattaa harkita. Tilin ulkoasua ja tyyliä ei missään nimessä tarvitse lukita siihen, mitä se on joskus ollut, vaan päivittäminen on ihan hyödyllistä aika ajoin. Huomaa kuitenkin, että päivittämistä pelkän päivittämisen vuoksi ei tarvitse tehdä, mikäli sisältö muuten toimii.
Some vaatii motivaatiota
Päivititpä seurakunnan IG-tiliä sitten työajalla, vapaaehtoisena, yksin tai tiimin kanssa, ajoittaiset tarkastuspisteet someviestinnän kanssa ovat tarpeen. Instagramissa on mahdollisuus tehdä hyvin henkilökohtaista ja vuorovaikutteista sisältöä. Jos vetovastuusi on suuri, mutta motivaatio alkaa ajan myötä heikentyä, sitä on vaikea piilottaa yleisöltä. Kannattaa siis pyrkiä tarvittaessa hankkimaan uutta verta tiimiin tai vaikka vaihtaa vastuutehtäviä toisen kanssa, jos siltä tuntuu. Sometaukokin voi auttaa inspiraatiota löytämään takaisin luoksesi.
Mikäli päivitätte IG-tiliä tiiminä, ovatko kaikkien ajatukset ja tavoitteet somen sisällöstä edelleen samalla sivulla? Mieti rehellisesti, miltä esimerkiksi muiden antama palaute sisällöstä tuntuu. Meneekö se ihon alle? Onko tilin sisältö ristiriitaista päivittäjästä riippuen? Ota mahdollisuuksien mukaan välimatkaa aiheeseen, jos some on alkanut ahdistaa, stressata tai tiimi on hyvin erimielinen aiheesta.
Yhteinen koulutus aiheesta, omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden tunnistaminen ja niistä avoimesti keskustelu voi auttaa, jos sometyö takkuaa. Vastuuhenkilön kannattaa tarvittaessa myös rohkeasti uudistaa tiimin roolitusta. Mikäli omat resurssit tai voimavarat eivät vain riitä, kannattaa harkita tai kokeilla jopa somen ulkoistamista.
Sometilin loppu ei ole maailmanloppu
Jos kaikesta huolimatta näyttää siltä, että seurakunnan IG-tili ei tuo toivottua lisäarvoa seurakunnan toimintaan, ei ole maailmanloppu laittaa sitä tauolle tai ohjata sen liikennettä johonkin toiseen kanavaan. Tämä toki kannattaa tehdä vasta perusteellisen harkinnan jälkeen, jottei täysin menetetä tiliin satsattua panostusta ja sen seuraajia.
Mikäli kuitenkin päädytte lopettaa IG-tilin aktiivisen päivittämisen, siitä kannattaa tiedottaa selkeästi. Suosittelen lisäämään viimeisimpään postaukseen ja biografiaan maininnan siitä, että aktiivinen päivittäminen on tauolla tai lopetettu. Sen jälkeen ohjaa ihmiset linkkien avulla sinne, missä päivitettyä tietoa seurakunnasta on tarjolla! Kokonaan tiliä ei siis kannata hävittää, jotta Instagramista seurakuntaasi etsivät ihmiset voivat löytää lopetetunkin tilin ansiosta lisätietoa teistä.
Älä jää yksin
Mikäli seurakunnan IG-tilin uudistus on ajankohtaista ja tarvitset henkilökohtaista apua sen kanssa, ota ihmeessä matalalla kynnyksellä yhteyttä minuun!
Maksuttoman kartoituspuhelun aikana selviää nopeasti, olenko oikea ihminen auttamaan sinua, ja kaikkien ajan säästämiseksi kerron rehellisesti, mikäli näin ei mielestäni ole. Laita siis soittopyyntö tulemaan, jos haluat, että otan sinuun yhteyttä!
Blogiteksti on kymmenes eli viimeinen osa sarjasta ”10 käskyä seurakunnan Instagram-tilille”.
Lataa maksuton opas
Jos haluat itsellesi muistiin kaikki 10 käskyä selkeässä paketissa, lataa ilmainen opas!